Изборник Затворити

Винарија Ивановић почиње са радом давне 1919. године. Тада је винарију основао Драгослав И. Ивановић, и то је био наставак мале производње која се у породици неговала већ неколико генерација уназад.

Винарија је 1939. године достигла производњу од 500.000 литара. Од тада па до данас није било прекида у производњи вина (иако је формално била забрањена 1946. године).

У периоду после II светског рата винарија је радила у мањем обиму све до 1996. године. А онда је унук оснивача, који је добио име по свом деди, поново регистровао производњу вина. Иако је Драгослав – Гага Ивановић завршио неке друге школе и у животу се бавио пословима који нису укључивали производњу вина, љубав према вину и жеља да се настави породична традиција су победиле.

Данас је винарија Ивановић једна од најпознатијих српских винарија. Годишње произведе од 50.000 до 60.000 боца вина, које носе неколико различитих етикета. Ивановићи кажу да је план за будућност производња од највише 100.000 боца, и да сво грожђе буде из сопствених засада.

Сама винарија се налази у Александровцу, а виногради из којих долази грожђе расути су по Жупи. Тренутно, делом су у власништву винарије, а делом су то виногради дугогодишњих коопераната.

Основу производње чине две српске аутохтоне сорте грожђа: Прокупац и Тамјаника. Грожђе долази из винограда са укупном површином од 13 хектара. Од тога је 3.2 хектара у њиховом поседу, а остатак чине виногради коопераната из жупског виногорја са најлепших јужних падина у околини Александровца, Дренче, Ржанице и брда Варина. У просеку, виногради су стари 60 година, с тим да је најмлађи сађен 2008. године, а најстарији давне 1903. године.

Ивановићи негују стил природне производње, што подразумева коришћење савремене технологије и енолошких препарата у најмањој могућој мери. Винификација црвених вина се изводи на традиционалан начин, увек у отвореним кацама и уз ручно потапање кљука. Након тога, вина одлежавају 12 месеци у храстовим бурадима од 500 литара – искуство је показало да за Прокупац то представља идеалну запремину.

Стара кућа у којој се налази винарија, и у којој Ивановићи и данас живе, је заштићени споменик културе. Тако се и нашла на свим етикетама које долазе из винарије. Она сведочи о традицији и винарским прецима, а тик уз њу се налази и мала сала за дегустацију врхунских вина. Код Ивановића је то увек са квалитетно упареном храном.

Ивановићи од 2005. године наовамо винограде раде у складу с органском производњом. Од 2021. имају и прво органски сертификовано вино из Жупе. Сертификат за органску производњу вина и грожђа од бербе 2020. добијен је у јануару за етикете које долазе само из сопственог винограда, а то су црвена купажа No. 1/2, барикирана тамјаника No. 3/4 и Занос. Тиме винарија продужује свој рад пратећи природу и савремене трендове у винарству. Чувари традиције настављају свој пут…